Folyamatok

Folyamatok hozzáadása

Folyamatnak főleg azokat a lehetőségeket nevezzük, amire az ügyfelei sorszámot húzhatnak. Pl : vevőszolgálat.

Rendszerünk azonban képes kezeli belső folyamatokat is, pl. komissiózás amelyekre se sorszám nem húzható, se a kijelzése nem történik meg a kijelzőn. Ezek a folyamatok kizárólag a pult terminálokon követhetők, így lehetővé téve a belső kommunikációt.

Új folyamatot az alapadatok -> folyamatok alatt adhat hozzá:

Egy új folyamat hozzáadásakor számos lehetőségből válaszhat, hogy a sorszám rendszer a lehető legjobban az igényeinek megfelelően állíthassa be. :


Folyamatok beállítása :

Folyamat csoport

A folyamatokat folyamat csoportokba rendezheti.

Ezt az opciót választva, a sorszám kijelzőn először a folyamat csoport nevére kattintanak, ahol egy lenyíló menüben megjelennek a folyamat csoporton belüli lehetőségek :

A zöld plusz jelre kattintva korlátlan számú folyamat csoportot hozhat létre, illetve a legördülő menüben választhat a korábban létrehozotakból. Amennyiben a kis szem ikonra kattint, megtekintheti, hogy a kiválasztott folyamat csoportban mely folyamatok találhatók

Sorszam prefix

A folyamatokat előtaggal (un. prefix-el) láthatja el

Az előtag a sorszámcímkén és a kijelzőn is megjelenik. Pl. vevőszolgálatnál Az előtag lehet VEV; Ekkor a 15-ös sorszám megjelenítése VEV15. De lehet az előtag szám is, abban az esetben ha a folyamatokat külön számozással szeretnénk megkülönböztetni. 03-as előtagnál a 15-ös sorszám 0315- ként fog megjelenni.

Sorszám kiadása

Beállíthatja a sorszám kiadásának a módját

 • Folyamat szintjén eldöntheti, hogy egy bizonyos folyamatra csak időpontot lehessen foglalni
  ( ekkor a sorszámhúzó terminálon úgyanúgy bejelentkezhet az időpontra érkeztem funkcióval)
 • Csak sorszámot lehessen húzni, de ne lehessen időpontot foglalni
 • Lehessen sorszámot is foglalni és időpontot is foglalni

Sorszám nullázás időpontja

Alaphelyzetben a sorszámok újra indulnak, ha elérték a 99-es sorszámot. Ekkor 01-től indulnak újra. Ha azonban Ön szeretné egy nap bizonyos pontján visszaállítani a sorszámot 01-es állásra, akkor állítsa be ebben a menüpontban, hogy ez a nap mely órájának mely percében történjen meg.

Visszaszámláló ideje másodpercben

A sorszám.hu rendszer alkalmas menetidő mérésre. Ezt a funkciót pl. élményparkokban használják, ahol különböző játékokra lehet mérni, hogy az éppen aktuálisan soron lévő menetideje mikor indult, és mennyi van még hátra. Erről a funkcióról bővebben az Sorszám húzás menetidő méréssel résznél.

Rejtve legyen a sorszámtépőn és a kijelzőn ha erre a folyamatra hívják

Megoldás a belső kommunikáció kezelésére

Amennyiben szeretne egy sorszámot a belső osztályok között továbbítani úgy, hogy a várakozó erről ne szerezzen tudomást, akkor jelölje be ezt a jelölő négyzetet. Például,

 1. ha az ügyfél elmegy a reklamációs pulthoz, átveszik tőle az árut.
 2. A pultból a sorszám át lesz irányítva a kivizsgáló osztálynak, itt a kivizsgáló osztály és a reklamációs pult között lehetőség van használni a beépített chat funkciót is (részletek a pult működésénél).
 3. Majd a kivizsgáló osztály visszairányítja a sorszámot a pulthoz
 4. A pult újra szólítja az ügyfelet.
 5. Az ügyfél számára kizárólag az fog megjelenni, hogy mikor szólították a pulthoz
 6. Egyik olyan folyamat sem jelenik meg, amikor a mozgás olyan folyamatok között van, ahol ez a jelölőnégyzet be van jelölve

Folyamat felfüggesztése

Mivel rendszerünk statisztikai adatokat gyűjt, nem szerencsés, hogy ha adatokat törlünk. Ezt a jelölő négyzetet használhatjuk így az olyan folyamatok jelölésére amit meg szeretnénk szüntetni, illetve ideiglenesen nem szeretnénk használni. (időméréses sorszámkijelzés esetén a kijelzőn a felfüggesztett folyamatok nem látszódnak a kijelzőn sem)

Elérhető időablakok beállítása

Elérhető időablakok (sorszám húzáshoz és időpont foglaláshoz)

Az alábbi válassza ki a hét azon időpontjait, amikor egy adott folyamatra időpont kérhető, illetve sorszám húzható

A jelölő dobozok az egér bal gombját lenyomva tartva folyamatosan kijelölhetőek, illetve a kijelölt cellák folyamatosan törölhetőek

A teljes beállítás törléséhez használja a jobb alsó sarokban a Minden törlése opciót

Hány percenként legyenek az idősávok?

Beállítással meghatározhatja, az 1 órán belül megjelenő egységek számát. PL 60-at választva óránként 1 doboz jelenik meg, azaz egy órás intervallumban szabályozhatja az elérhető időket. 5-öt választva 1 órán belül 12 rublika jelenik meg, azaz az adott nap adott órájának beállítását 5 perces intervallumokra bontva teheti meg.

Hányan foglalhatnak egy idősávon belül

Hányan foglalhatnak időpontot egy adott intervallumon belül mielőtt az időpont foglaló rendszer - nem elérhető állapotot mutat.

yos.hu egyedi adatbázis rendszerek, folyamat automatizálás